Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

40 éve jelent meg a Depeche Mode első hangfelvétele

2021. február 01. - Szigi.

Tegnap volt 40 éve, hogy megjelent egy válogatáslemez, amelyre Stevo Pearce, a Some Bizzare kiadó megalapítója és vezetője válogatott össze "újfuturista" és "avantgárd" előadókat. Olyan nevek, mint a Soft Cell, a The The, vagy a Blancmange mellett ezen a lemezen jelent meg először egy Depeche Mode dal, mégpedig a PHOTOGRPAPHIC! A lemez stílszerűen SOME BIZZARE ALBUM elnevezéssel került a boltokba.

Jonathan Miller a Stripped című könyvben így ír erről az időszakról:

"A Depeche Mode helyzete nem volt olyan „egyszerű”, ahogy Miller állította. Stevo még mindig a banda körül szaglászott, és olyan jó ajánlatot tett, amit nem lehetett visszautasítani. A tervezett Some Bizzare Album megvalósulásához közeledve egyre elszántabban próbálta elérni a Depeche Mode közreműködését. A zenekar túl boldog volt ahhoz, hogy visszautasítsa.

Vince Clarke ifjúkori izgatottsága még most, húsz év elteltével is érezhető: „A kérdés úgy hangzott, nem akarunk-e egy számot készíteni a válogatáslemezre. Ez egyszerűen bámulatos volt!”

Dave Gahan: „Egyáltalán nem vettünk fel akkoriban semmit. Stevo megkérdezte, hogy szeretnénk-e felvenni egy számot a válogatáslemezre, és úgy gondoltuk, jó ötlet.”

Daniel Miller: „Mikor először dolgoztam velük [a Depeche Mode-dal], még sosem voltak stúdióban. Hogy őszinte legyek, még én sem nagyon. Hozzájuk képest nagyon tapasztalt producernek éreztem magam, de nem így volt. Azt hiszem, a rendelkezésre álló technológia szűkössége ellenére tudtam segíteni a kívánt hangzás kialakításában. Megpróbáltam megmutatni nekik az összes lehetőséget.”

Vince Clarke: „Emlékszem a stúdióra [a Tape One Londonban], lenyűgöző volt. Úgy rémlik, elég sötét volt. Egyszer csak megjelent Stevo, hogy meghallgassa [a Photographicot], és a keverőpultra hányt! Arra nem emlékszem, hogy valóban láttam-e, de olyan élénken él az emlékeimben az élmény, hogy valószínűleg megtörtént.”

Stevo szerint Vince összekeveri az eseményeket. Egy másik alkalommal történt az incidens, amikor Miller a Soft Cell-lel dolgozott: „Fél tizenegykor érkeztem meg a kis East End-i stúdióba. Részeg voltam. Daniel Miller a születésnapját ünnepelte, egész éjszaka fönn volt. Én azt mondtam: boldog születésnapot, Daniel, mire ő összehányta a padlót. Jó büdös volt. Úgy gondolom, ez adta a felvétel nyerseségét.”

Vince Clarke: „Megvolt, melyik számot vesszük föl [a Photographicot], nyilván mert régóta játszottuk koncerten. Emlékszem, sequencert használtunk, úgyhogy Fletchernek nem kellett a basszust játszania. Klassz volt, hogy a sequencer igazodni tudott a dobhoz és a többi szólamhoz. Martin játszotta a szólamát - ő jó billentyűs, ütemre tud játszani -, Fletcher és én a sequencert használtunk a hangok megszólaltatására.”

A Depeche Mode hozzájárulását az 1981. január 31-én megjelenő Some Bizzare Albumhoz Pete Silverton újságíró így kommentálta: „Sokkal több optimizmus van a számotokban, mint a többiben, melyek mintha mind Barnsley mélabújáról szólnának.” Dave Gahan: „Mi nem ilyenek vagyunk. Vince nem ír komor számokat.”

Robert Marlow: „Ezzel került egy szinttel feljebb - ahogy megvolt a basszusmenet és a Daniel Miller-féle sequencerrel rögzített részek. Előtte a szó szoros értelmében hamis hangok voltak benne, bár úgy is jól hangzottak. Pokoli féltékeny voltam.”

Az NME újságírója, Chris Bohn szerint a Depeche Mode bemutatkozó felvétele „nagyon magabiztos, arányosan strukturált, hullámzó szintidallamokkal, amin a harmincas évek futurista szövege kicsit ront, de a dallamvonal folyamatos vibrálása megmenti”.

Vince: „Szeretem, ahogy a szavak összeillenek és rímelnek. Amikor leírok egy sort, mindig arra gondolok, milyen könnyű lesz énekelni, vagy arra, hogyan illeszkedik a dallamhoz. Úgy gondolom, bizonyos szavak jól illenek ahhoz a fajta zenéhez, amit csinálunk. Azt hiszem, a szavak nagyon divatosak. Mondok egy példát, jó? Egy jó elektronikus dalban ilyen szavakat kell használni: »fade« (elhalványul),»switch« (kapcsol), »light« (fény) - bármi ilyesmit. »Room« (szoba), »door« (ajtó) - vagy ilyeneket. »Fade« - ez kiváló szó. Ez 81 szava!”

Annak ellenére, hogy egy sor állítólagos futurista együttessel közösen jelentek meg Stevo albumán, Dave határozottan távol tartotta a Depeche Mode-ot a mozgalomtól: „Az összes érintett bandát egy kalap alatt kezelik, és nem szabadulnak meg ettől soha. Legfeljebb a Soft Cellnek van esélye. Nem akarok gonoszkodni, de a Naked Lunch például évek óta együtt zenél, mégsem viszik semmire. Popzenét írunk - elektronikus popot, úgyhogy nem fognak beskatulyázni, amiért szerepeltünk a lemezen. Amint valaki meghallja a kislemezt, rájön, hogy nem ide tartozunk!"

Hallgassuk hát meg a Depeche Mode első lemezre került dalát!

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr8816410924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása