Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

A Black Celebration album különböző formátumai

2021. április 05. - Szigi.

A mai Black Celebration-olvasnivaló az album különböző formátumairól szól. Ti is szoktátok a mátrixokat nézegetni? :D Természetesen a mai fordítás is az Almost Predictable Almost blogról származik. 

"Albumok, mi? Manapság a vinyl visszatérőben van, a CD-k eltűnőben, a letöltések pedig megdöbbentően népszerűek. Amikor a Black Celebration megjelent, két fő formátum létezett, egy pedig még nagyon gyerekcipőben járt. A vinyl és a kazetta voltak a királyok és CD csak ekkor érkezett meg a színtérre, fényes volt, digitális és megfizetlenül drága. Három formátum - tök egyszerű, nem? Nos, hiheted ezt, de azért mégsem olyan sima ez, ahogy azt most a depmod.com segítségével ki is derítjük.

A depmod.com az a hely, ahová bármikor fordulhatsz, ha bármilyen kérdésed van a DM-mel kapcsolatban. Diszkográfiájuk és fórumuk minden lehetséges ország minden Depeche Mode kiadásával foglalkozik, és ha valaha valaki szeretne valami különlegességet megtudni valamelyik DM kiadványról, akkor itt a helye. A depmod.com oldalon természetes megtalálható a Black Celebration összes változata is, meg is mondom, hogy pontosan hány (ez talán kicsit furcsának tűnhet a hétköznapi rajongók számára, de ahhoz, hogy megkíséreljek egy új megközelítést adni a Black Celebration-höz, mélyen le kell mennem gyűjtő módba). Ne aggódjatok, holnap visszatérek a szokásos önmagamhoz - és rögzítsük, hogy a józan eszem érdekében (valamint hogy holnap is visszatérjetek az oldalra) csak az Egyesült Királyság-kiadásokra korlátozódik a mai bejegyzés. Oké, legalábbis nagy része - pár érdekességet azért utánadobok a cikknek, hogy megjutalmazzalak, hogy átjutottál a közepén!

Először is nézzük meg az album vinyl változatát. Ellenőrizd a saját változatodat. Melyik verzió van meg neked?

"Öööö... figyi, Dave... a vinyl változat van meg. A nagylemez. Mi az istenre gondolsz még?"

Jó kérdés. Létezik ugyanis - ha jól számolom - 5 különböző változata ennek a vinyl verziónak. Például mindjárt a dombornyomott borítós vinylnek három különböző változata van - az egyiket a Lyntone Recordings Ltd., a másikat az MPO, a harmadikat pedig a Musitech adta ki. Mindhárom verzió tartalmazza a dalszövegeket. Az egyén például az MPO verzió, ha érdekel. Ezek mellett megtalálhatóak a nem dombornyomott változatok is. Ezekből kettő van. Az egyikben benne vannak a dalszövegek, a másikban pedig csak egy fényes fotó található, de dalszöveg nem.

Egyértelmű? Nem, egyáltalán nem képzelem ezt. Ha ennyire belemegyünk, meg lehet másképp is mondani, hogy melyik a te változatod, ehhez csak meg kell nézni a vinyl kifutó részét. Ilyesmit fogsz látni:

Matrix / Runout (A): LYN- 17252 -6C ZZ. * 11 STUMM-26-A A CLASSIC CASE OF OVER FOCUSING
Matrix / Runout (B): LYN-17253-2C .Z. STUMM-26-B SO MUCH FOR THE MINIMAL ALBUM

Matrix / Runout (Side A, Etched): MPO STUMM 26 A¹ A CLASSIC CASE OF OVER FOCUSING
Matrix / Runout (Side B, Etched): MPO STUMM 26 B² SO MUCH FOR THE MINIMAL ALBUM

Matrix / Runout (Side A ): STUMM 26 A-4 MT. A CLASSIC CASE OF OVER-FOCUSING
Matrix / Runout (Side B ): STUMM 26 B 2 SO MUCH FOR THE MINIMAL ALBUM M̶̷P̶̷O̶̷

Matrix / Runout (Side A): MPO STUMM 26 A¹ A CLASSIC CASE OF OVER FOCUSING
Matrix / Runout (Side B): MPO STUMM 26 B³ SO MUCH FOR THE MINIMAL ALBUM
Barcode (sticker on back with barcode): 5016025310265

vagy

Matrix / Runout (Side A Runout Groove Hand-Etched): MPO STUMM 26 A2 A CLASSIC CASE OF OVER-FOCUSING
Matrix / Runout (Side B Runout Groove Hand-Etched): MPO STUMM 26 B3 SO MUCH FOR THE MINIMAL ALBUM

Így, ebben a sorrendben. Tök jó játék az egész családnak ezeket silabizálni, nem? Egy gyors látogatás a depmod.com-on, és ott megtalálhatod a többiek verzióját is, összehasonlítani a tiéddel. Egy órányi öröm garantált.

Valaki itt van még velem? Oké, akkor nézzük a kazetta változatot. Milyen verziók léteznek ebből?

"Ez most komoly? Ez valami hipszter szar, hogy azt képzeled, hogy a kazetta az egyetlen módja, hogy zenét hallgassak? Van egyáltalán még bárkinek a világon kazetta lejátszója?"

A válaszaim, kedves olvasó: "nem", "nem", és "igen". 1986-ban a kazetták voltak az uralkodók, és hacsak nem volt valamilyen hordozható lemezjátszód, az egyetlen módja annak, hogy útközben zenét hallgass. Hihetetlen idők, mi? A Black Celebration kazettán három különböző változatban jelent meg. Először is, az eredeti változat, fekete szalagon. Aztán van egy átlátszó változat is, amelyen egy körben található Mute logó is látszik, és van egy másik átlátszó változat is, egy másik Mute logóval.

Végül elérkeztünk a CD verzióhoz. Izgalmas módon a Black Celebration CD tartalmazott bónusz dalokat. 5 különféle változata érhető el a CD-knek, és ezen az ötön belül is vannak különböző alváltozatok. Először is itt az eredeti CD, a mátrixán (azaz a belső fényes gyűrűjén) az alábbi felirat található: STUMM CD 26 MPO 01. Ennek a verziónak a birtoklása azonban túl egyszerű lenne, mivel ennek van három alváltozata. Ezek a következők:

"Ez most komoly? Tényleg ezt fogod csinálni? Nincs jobb dolgod?!"

Csend. Ha megnézed a mátrixot, három különböző feliratot láthatsz. Ezek a következők:

1. Clear i.e. no text
2. Says COMPACT DISC MPO FRANCE 08 or
3. Says 3 3 3 3

A másik lehetséges változat a brit újrakiadás, amelynek a mátrixában az a szöveg található, hogy STUMM CD 26 MPO 01 @@, azaz csak a két @@ jelben különbözik az elsőtől. Most pedig az következik, hogy megnézzük, hogy mi az a DACD Austria mátrix verzió, ugyanis ezen belül is két lehetőség áll rendelkezésre - vagy a DACD AUSTRIA, vagy a DACD AUSTRIA MASTERED BY DACD AUSTRIA látható rajta.

Ennek az őrületnek a negyedik változata általánosan ismert (mármint abban az értelemben, hogy nyilvánvalóan az egész világon csak néhány embert érdekel ez), ez pedig a NIMBUS mátrix, és igen, ebből is háromféle áll rendelkezésre:

C1217 CDSTUMM 26 : 1:0 -MASTERED BY NIMBUS-

C1217 CDSTUMM 26 ::: 1:1 •MASTERED BY NIMBUS•

C1217 CDSTUMM 26 ∶⋮∶ 1:1 [Nimbus logo]

Végül pedig

"HÁLA ISTENNEK!"

Végül pedig létezik egy CD azzal a mátrixszal, hogy "C1217 CDSTUMM 26 08 1:1 Technicolor", és ebből örömteli módon csak egyféle létezik.

Természetesen több száz egyéb Black Celebration-verzió érhető még el, beleértve az Egyesült Királyság vinyl és CD kiadásait, és a sok-sok különböző ország különféle egyéb kiadványait. Csaknem mindegyik megtalálható egyébként a depmod.com oldalon. Van néhány kitűnő kiadvány, amit szeretnék megmutatni.

Először is, itt az amerikai "longbox" CD változat, aminek azért ez a neve, mert egyszerűen egy hosszú CD dobozban található meg. Ez egy elég ritka változat, tehát ha van egy ilyened, gratulálok. Brazíliában a Black Celebration a fantasztikus "RoadRunner Records" kiadó által jelent meg. Gondolom, hogy a Wile E. Coyote Recordings folyamatosan üldözi őket... Három szabványos formátumban jelentek meg. Az Intercord nyugatnémet kiadó kiadta az album szürke bakelit változatát (erről már volt szó), a jugoszláv ERTL kiadó kiadta a vinylt "jazzy" label alatt, a Toco Int. által kiadott török kazetta pedig kissé... khm... házilag barkácsoltnak néz ki. A lengyel Tonpress kiadó kissé sivár, de nagyon szép kiállású baketitet készített; a Warner-Pioneer által kiadott japán kiadvány pedig ragaszkodott az eredeti színvilághoz.

Ezzel zárjuk az utazásunkat a föld körül. Bármelyik kiadványt is veszed meg, végső soron mindegyik a zenéről fog szólni, de remélhetőleg ettől még nem volt haszontalan a mai bejegyzés."

A cikk eredetije képekkel (!) itt található:
http://almostpredictablealmost1.blogspot.com/2016/03/the-black-celebration-formats.html

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr4216489530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása