Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

See You: a legendás "csirkés" fellépés

2022. január 30. - Szigi.
A mai napon a See You és a Now, This Is Fun koncert-és fellépésváltozataival fogok foglalkozni, és természetesen elsőként nem kezdhetek mással, mint a legendás "Bananas" fellépéssel, ami a DM-rajongók köztudatába a "csirkés fellépés" cimkével égett be :) A korai DM naivsága és kompromisszumkészsége sodorta ilyen és ehhez hasonló vicces helyzetekbe a fiatal zenekart :)
 
Lássuk, mint ír erről Dave McElroy az Almost Predictable Almost blogon:
 
""Mielőtt rátérnék magára a kislemezre, meg kell állnunk, hogy értékeljük a zenekar egy másik televíziós fellépését, amely a See You-t népszerűsíti. Mint később látni fogjuk, a kislemez Nyugat-Németországban jelent meg piros vinyl 7"-en, és a borítón egy matrica található, amelyen az áll: "Aus der TV-Sendung Bananas", ami lényegében azt jelenti, hogy "ahogyan a Bananas című tévéműsorban láttuk".
 
1982-ben volt egy Bananas nevű német popműsor, és abban az évben április 27-én a Depeche Mode fellépett ebben műsorban a See You című számmal. Ahogy az egy tévéműsorban elvárható, csak mimikáztak a számra, de ezt - és ezt nem lehet egyszerűen kimondani - úgy tették, hogy közben csirkéket tartottak a kezükben. Méghozzá élő csirkéket. Mint látható, a zenekar mindent megtett, amit csak lehetett, a nehéz és rendkívül nyugtalanító körülmények között:D
 
Sok mindent meg kell itt említeni, kezdve a gondolattól, hogy elektronikus hangszerekkel játszanak szénabálák között (ami bizonyára tűzveszélyes), egészen Fletch "Fókuszálj a csirkére Andy, FÓKUSZÁLJ" arcáig 1 perc 8 másodpercnél, miközben két német a szénában mókázik mögötte. Martin-t is átölelnéd legszívesebben 1 perc 30-nál, amikor arra gondolsz, hogy "Egy puccos öltöny, miközben egy csirkét tartasz a kezedben? Ez a tűréshatárom vége. Mostantól bőr, női ruhák és erős smink következnek. Így majd komolyan vesznek."
 
Szívből ajánlom, hogy nézd meg ismétlésben Alant az 1 perc 56-nál, aki mialtt egy első osztályú baromfit tart a kezében, új munkáján töpreng, és azon gondolkodik, hogy "Hogy a fenébe keveredtem én ide?".
 
Akárhogy is, ne felejtsd el megnézni ezt a leglegendásabb Depeche Mode előadást. Amit csak hét év választ el ezt a Personal Jesus-tól. Ez figyelemreméltó."
 
És mit mondanak minderről a zenekar tagjai és a zenekar körül álló személyek? Az A Broken Frame SACD-hez készített videóban (és Zsadányi Zoltán fordításában) kiderül:
 
Neil Ferris: "A See You-val sokkal nagyobb sikert arattak, mint remélni mertem volna... Sokkal nagyobbat... a rádióból szólt a zenéjük, felléptek párszor a tévében... Volt pár olyan felkérésünk is, melyet nem lett volna szabad elvállalniuk – ez persze az én hibám... Kétségbeesetten próbáltam minden lehetőséget megragadni, hogy mind többen ismerjék meg őket, és minél nagyobb közönséghez juthasson el a zenéjük. Szóval ha akkoriban csak pár évvel lettem volna idősebb, megtiltom nekik, hogy elvállaljanak bizonyos fellépéseket – eső után köpönyeg..."
 
Martin: "Annyira fiatalok és idióták voltunk, hogy bármit tanácsoltak nekünk, azt meg is fogadtuk. Mindig ugyanaz volt a szöveg: „...de ezt sok-sok millióan fogják látni!” „Na jó... akkor hát legyen...!”
 
Alan: "Ennyi év távlatából persze lehet látni, hogy eltúloztuk ezt a pop-dolgot, de folyton azt sulykolták belénk, hogy másképp nem lehet egy dalt slágerre vinni. Szóval belementünk mi mindenbe. Aztán ahogy telt-múlt az idő, egy kicsit válogatósabbak lettünk, de mindig attól féltünk, hogy előbb-utóbb úgyis a süllyesztőbe kerülünk...."
 
Daryl Bamonte: "Az A Broken Frame első kislemeze, a See You alighanem poposabb volt a Speak & Spell-ről kimásolt dalokénál, de a másik 9 szám többsége „elborultabb” hangulatú – ahogyan Franksy is említette..."
 
Andy Franks: "A See You videója nem volt különösebben elborult, vagy igen..?"
 
Chris Carr: "Nagyon meglepődtem, hogy ekkora sikere lett. Számunkra ez még mindig csak a kezdetet jelentette. Még mindig nem ütközött ki rajtuk a... még mindig burokban éltek..."
 
Íme a fellépés videófelvétele:
 

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr5416913260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása