Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

Tomboló nyárhoz strandos klip: ma 41 éve jelent meg az EVERYTHING COUNTS!

2024. július 11. - Szigi.

 

Egy korszak véget ért - ma 30 éve lépett fel Alan utoljára a Depeche Mode tagjaként

Ma 30 éve véget ért a Depeche Mode történelmének egyik legfontosabb fejezete: 1994-ben Indianapolisban, az Exotic Tour utolsó koncertjén lépett utoljára színpadra Alan Wilder a Depeche Mode tagjaként. Az Exotic Tour végeztével a banda szétszéledt: Martin az alkoholban, Dave a drogokban találta meg a menekülést, Alan pedig jelezte, hogy nem szeretne a banda tagja lenni többé. Ezt az elhatározását csaknem egy évvel később is megismételte, és azóta sem tűnik úgy, hogy megbánta volna ezt a döntését.

A maratoni Devotional-Exotic-Summer US Tour szinte teljesen felőrölte tehát a zenekart, ám a lenti felvételen nem látszik sok minden ebből. Nézzük, ki hogy emlékszik vissza a gigaturné utolsó állomására, az Indianapolisi Deer Creek Music Centre-ben tartott koncertre!

A BONG magazin 1994 júliusában például ezt írta: "A turné utolsó koncertje nagyon különlegesre sikeredett. Nemcsak mindenki elbúcsúzhatott a turnétól, aki akart, hanem váratlan események sorozata tette a koncert utolsó részét különlegesen egyedivé. A banda meglepte Alant a Somebody alatt Jez Webb-bel, a banda egyik háttérben dolgozó mérnökével; elbújtatták őt Alan zongorájában, ő viszont a dal alatt kibújt onnan és nyugodtan végigsétált a színpadon. Aztán a Personal Jesus alatt a Primal Scream gitárosa csatlakozott Martinhoz egy gitárszólóval, és a DM crew néhány tagja csatlakozott a vokálban Samanthához és Hildiához... "Reach out and touch faith!". Ekkor az este atmoszférája annyira megindította Dave-et, hogy úgy döntött, hogy beugrik a közönség soraiba a ráadás alatt, hogy utoljára megúsztassa magát a rajongók tengerében. Aztán másnap Dave erős vállfájdalmakka ébredt, és kiderült, hogy összezúzódtak és véreznek a bordái. A jó hír, hogy már jól érzi magát és minden bordája a helyére került. "

Daryl Bamonte turnénaplójától is búcsúzunk. Lássuk, mit ír Indianapolisról: "Hát, ennyi volt. 4 hónap, 612 000 perc, az életünket teljesen elnyeli a turné... és most vége van. Tegnap este Indianpolisban játszottunk, ami nagyon jó volt, de nem emlékszem semmire. Nem emlékszem, hogy Jez kimászott a zongorából, hogy Franksy és a Primal Scream volt a háttérvokál, hogy Dave utoljára megmártózott a tömegben. Egy dologra emlékszem csak; egy fárasztó világturné utolsó estéje volt ez, és néhány gazember a crew-ból kicserélte a 'Personal Jesus' sample-emet egy találó üzenetre: "Szereted ezt, és ezt te is tudod..."

Alan Wilder a zongorából előmászásról: "Jez Webb, a gitártechnikusom kimászott a zongorából a Somebody alatt, ha jól emlékszem. Ez egy tipikus "utolsó állomás a turnén"-poén, ami tradícióvá vált a rock'n'roll turnézók testvéri kötelékében"

Itt egy teljes koncertfelvétel:

Még egy videó az Exotic Tour pezsgőmámorba torkolló lezárásából. Itt látható, ahogy Dave a közönség soraiba veti magát, és minden bizonnyal ekkor történt a bordatörés is, bár Dave ebben az 1997-es interjúban bizonytalan, hogy mikor is történt az eset.

"Emlékszem például, amikor a turné végeztével hazafelé repültem, talán épp Indianából, már a gépen sajgott minden porcikám, ami azért valljuk be nem volt szokatlan érzés. Néha csupán csak azért ittunk, hogy ne érezzük a fájdalmat. A gépen kijózanodva tűnődtem magamban. Ahogy megérkeztünk, rögtön a kórházba mentünk vizsgálatra. Ott aztán kiderült, hogy két bordám törött és belső vérzéseim is vannak. Eztán kezdődött csak az igazi szenvedés. Hat hetet feküdtem befáslizva, iszonyatos fájdalmakkal, mert ugye, amikor a bordád zúzódik, elég egy köhintés vagy egy hapci, egy nevetés vagy bármi... Meg sem bírsz mozdulni.

- Hogy törted össze magad?

Dave: Egyszer, amikor a színpadról beugrottam, még pár nappal a turné vége előtt, túl későn vettem észre, hogy a közönség ezúttal túl messze van, de akkor már mindegy volt. Repültem a levegőben és arra gondoltam, hogy meghalok, de akkor is megcsinálom. Félúton ráestem a korlátra, onnan pedig a rajongók berángattak maguk közé." (az idézet a HDMFC honlapjáról származik).

1998-ban így emlékszik Dave az estére: "Azt a turnét két törött bordával fejeztem be, belső vérzésem is volt. Úgy értem, 180 koncert megvolt, és én túl messzire mentem. A testem a semmire érkezett, a szalagkorlátokon landoltam és két bordám elrepedt. Huszonnégy órába telt, mire kezdtem bármit is érezni, annyira részeg voltam. Másnap hihetetlen fájdalmaim voltak. Azt akarták, hogy bennmaradjak a kórházban egy darabig. Azt feleltem, nézzétek, egyáltalán nem akarok ilyen helyen aszalódni, inkább meggyógyulok magam. Szóval Theresa és én béreltünk egy kis faházat az észak-kaliforniai Tahoe-tónál és szinte eltűntünk a nyilvánosság elöl. Három hétig be voltam gipszelve. (...) Ki voltam égve. Teljesen kimerültem... Amikor a turnénak vége lett, nem volt több dolgom, mindenki, aki körülöttem volt, lelépett, és én magamra maradtam a drogokkal". (az idézet Steve Malins: Black Celebration című könyvéből származik)

Nézzük meg tehát a 30 évvel ezelőtti turnézáró utolsó pillanatait, a pezsgőlocsolást, és a még egyszer utoljára a közönségnek kiintő, majd a pezsgőt kedélyesen meghúzó Alan Wildert. Viszlát, Alan!

---

És végül egy már sajnos nem látható Youtube komment, amit minden évben ideírok a koncerthez, mert gyönyörűen leírja az egész őrült estét, a dülöngélő Primal Scream-et a vokálban, a "do it" sample-lel trollkodó félmeztelen Daryl-t az Enjoy The Silence alatt, az üveggel hadonászó, majd az utolsó szám után pezsgőt fröcskölő Dave-et, és az egész kaotikus, szeretetre méltó, utolsó erejét megfeszítő együttes csaknem hattyúdalát, az Exotic Tour búcsúkoncertjét: "This is not a concert... Its a party baby... yeahhh!!!!! Excellent show fuckin' awesome!"

És egy másik teljes koncertfelvétel búcsúzóul:

 

 

 

Milwaukee, 30 éve: Alan utolsó előtti koncertje a zenekarral

Továbbra is az Exotic Tour végnapjai a fő témánk. Ma 30 éve Milwaukee-ben lépett fel a Depeche Mode, ez volt Alan Wilder utolsó előtti fellépése a DM kötelékeiben. A teljes koncertfelvétel egyik emlékezetes pillanata a Behind The Wheel, amikor Dave hangos "HALLO!?' kiáltásokkal próbálja nagyobb bulizásra bírni a szerinte túl passzív közönséget.

süti beállítások módosítása