Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

Egy őrült buli Luxemburgban - és ennek örök emléke egy kislemezen

2022. április 26. - Szigi.
A The Meaning Of Love B-oldalasa egy instrumentális alkotás volt, OBERKORN (IT'S A SMALL TOWN) címmel. A szépséges, méltóságteljesen hömpölygő, korai Kraftwerket (Autobahn lemez B-oldalát) idéző alkotás az egyik legkedveltebb ének nélküli alkotásának számít az együttesnek. Ez volt minden egyes A Broken Frame Tour koncertnek az intrója.
 
De honnan ez a furcsa név? Oberkorn egy luxemburgi kisváros, ahol 1982 március 30.-án lépett fel a zenekar. Egészen őrületes módon még felvétel is van a buliról, noha nem ment minden zökkenőmentesen.
 
Andy: ""Karrierünk elején játszottunk egy koncertet, ahol a hangosítás egyik fele az egyik szobában volt, a másik fele pedig egy másikban. Két különböző színpad volt, így a zenekar egyik fele ezen a színpadfelálláson volt, a másik pedig a másikon, és így kellett játszanunk. Ez Luxemburgban volt, és jól emlékszem rá, mert a buszunk lerobbant, és körülbelül négy napig voltunk ebben a kisvárosban. Tulajdonképpen írtunk is egy dalt erről, a címe 'Oberkorn (It's a Small Town)'.".
 
1982 októberében Dave Gahan azt mondta a Flexipop magazinnak, hogy ez volt az eddigi "legrosszabb koncert", mert a klub "olyan kicsi volt, hogy a hangosítás egyik fele az egyik szobában volt, a másik fele pedig a másikban".
 
2009-ben így emlékezett vissza a hely gazdája: ""Amikor a csapat megérkezett, teljes volt a káosz A kis hely, amely körülbelül 250 ember befogadására alkalmas, túl kicsi volt a DM-nek. "Tizenöt technikus, az együttes tagjai és a menedzser stresszeltek. Órákig tartó bütykölés után végre sor került a hangpróbára. Az RTL tévéadó pedig elindult, hogy rögzítse a koncertet. "A kamerák bekötésének pillanatában a biztosítékok kiégtek, és ezzel együtt elszállt az elektronikus zenekar programozása is. A második ilyen eset után a Depeche Mode le akarta mondani a koncertet. De miután az elektronikai problémák megoldódtak, a koncert folytatódott. Mivel a színpad alacsony, és az RTL a kamerákat hátulra helyezte, a közönségnek a földön kellett ülnie. De amikor az együttes játszani kezdett, egy nő felállt és táncolni kezdett. Később hallottam, hogy az énekesnő barátnője volt. Mivel a tömeg állva maradt, a helyzet elfajult, és az együttesnek meg kellett szakítania a koncertet, hogy megnyugtassák a tömeget (...) Tudtam, hogy az együttes sikeres lesz, de azt nem tudtam, hogy egyszer egy stadiont is meg fognak tölteni".
 
Később, 2015-ben még egy érdekes adalékot elárult az estéről: "Amikor az RTL-en sugárzott Chewing Rock című műsorba vittem a Depeche Mode-ot, egy diszkóban forgattunk. A műsorvezető, Georges Lang megkért, hogy a közönség maradjon ülve, de egy lány felállt és táncolt. Bejöttek a biztonságiak, elcsattant egy pofon és hirtelen az énekes eldobta a mikrofont, hogy lejöjjön és megverekedjen a kidobókkal. Ugyanis a barátnője kapta a pofont!"
 
De ez talán még nem elég ahhoz, hogy ez az instrumentális alkotás felvegye ennek a luxemburgi kisvárosnak a nevét. Mi hát az igazság, Martin?
 
"„Nem nagyon szoktuk a turnénk menetrendjét böngészni, így azt hittük, hogy Brüsszelben fogunk játszani. Ehelyett egy icipici Oberkorn nevű faluban kötöttünk ki. Furcsa kis helység volt, annyi lakóval, amennyi egy normál színház első pár széksorát sem töltené meg. így aztán valóban lenyűgözött, amit ott tapasztaltunk. A bulira nem csak pár tucat ember jött el, hanem dugig megtelt a hely. Mindenhonnan érkeztek emberek a környékről, de még a határon túlról is. Még egy érdekesség kapcsolódik a koncerthez. Amikor visszaértünk a hotelbe, a kiadónk közölte, hogy elkészült a kislemezünk A oldala, de a B oldal címét gyorsan ki kell találnunk. A nevekkel mindig hadilábon álltunk. Az első, ami eszünkbe jutott, a falu neve volt, Oberkorn. így aztán ez lett a címe.” (a fordítás Jonathan Miller: Stripped című könyvéből származik).
 
De mi a zárójeles kiegészítés? Talán önmaguk emlékeztetése, hogy mi is az az Oberkorn? Nem, ez viccesebb ennél: Az "It's A Small Town" kiegészítést a pincér egy megjegyzése ihlette, mégpedig annak a szállodának a pincére, ahol a csapat megszállt. Martin ugyanis megkérdezte, hogy kaphatnának-e tojást reggelire, a pincér kissé sértődötten azt válaszolta, hogy ez itt vidéken nem lehetséges. Majd nyomatékosan hozzátette: "Ez egy kisváros!".
 
Íme a dal:
 

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr3217816631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása