Depeche Mode összes

Depeche Mode összes

The Things You Said

2022. szeptember 28. - Szigi.

A Never Let Me Down Again telt, himnikus hangzása után mint egy hűvös hullám, jön a lemez első Martin által énekelt dala, a THE THINGS YOU SAID. A dal nyitányában mintha a Shouldn’t Have Done That elejének hűvös szelei támadnának fel újra, majd jön a finom, lépegető hangszerelés, nagyon nyugodt, kissé Kraftwerkre emlékeztető dobokkal. A „you know my weaknesses“ résznél egy új szintitéma bukkan fel, hogy aztán a versszak elmúltával jöjjön a dal emblematikus szintirésze. A második versszakra plusz effektek kúsznak be, majd a harmadik versszak utáni szintirésznél plusz dobok is megjelennek. Martin „önmagára felelgetése“ a dal emlékezetes pillanatai közé tartozik. Mindent egybevetve egy nagyon nyugodt, enyhén hűvös hangszerelésű, elegáns balladáról van szó (bár a tempója nem éppen balladai, pl. bpm tekintetében gyorsabb, mint a Never Let Me Down Again, mégis ez egy „lassú szám“). A két szintitéma aztán egybefonódva kíséri el a dalt a lehalkulásba.

Martin azt nyilatkozta a dalról, hogy "A 'The Things You Said' az, ami a 'Somebody' nem, és ezért szeretem ezt a dalt. Van egy szép és egy rossz oldala. Az árulásról szól, egy emberről, aki csalódik valakiben, akit szeretett, de szerencsére igazi barátok állnak mellette. Ez az egyik olyan dal, amit én adok elő a koncerteken. Szeretem, ha van egy egy-két számból álló részem a koncerten, de többet nem tudnék vállalni, túlságosan megterhelő".

A dalszöveg - amelyben kissé Ady Endrésen majdnem mindent kétszer mond el a költő - kissé naiv, tinédzseres hangvételű, ami szokatlannak tűnt a korábbi lemezek fajsúlyosabb témái iránt. A megbántottság, a pletykálás a téma; a szövegíró csalódott valakiben, de tudja, hogy a barátai jobban ismerik őt, és nem fogják elhinni a pletykákat. A csalódás mértékét szépen fejezi ki a „Annyira elragadtál - Vissza kell térnem a földre - Azt hittem, hogy valami nagyon értékes van a birtokunkban - De most már tudom, hogy mennyit is ér az egész“ szövegrészlet.

A bejegyzés trackback címe:

https://depechemode.blog.hu/api/trackback/id/tr1217941668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása